Eliksir Wiggenowy to nic innego jak popularna szczególnie w świecie gier "Mana", czyli substancja dzięki której Czarodziej odzyskiwał siły witalne i mógł bez problemu użyć każdego zaklęcia. Przepis na Eliksir Wiggenowy to jeden z najprostszych przepisów w świecie Czarodziejów, jednak jego nadużywanie może być brzemienne w skutkach, a jego nieprawidłowe przyrządzenie, nawet szkodliwe dla zdrowia czy życia.
Dziś zobaczcie ten super przepis, a już w następnym poście z serii "Eliksiry" specjalny przepis Eliksiru z dodatkiem Nutelli. Pamiętajcie o odwiedzaniu naszego bloga regularnie :)
Jak przygotować Eliksir Wiggenowy ?
Podam wam dzisiaj aż dwa przepisy ! Pierwszy to przepis oryginalny z Książki, a drugi to przepis całkowicie jadalny, który również pomoże wam odzyskać siły ! :) Zaczynamy
Eliksir Wiggenowy Orygnialny
Składniki:
- 300 gram kory drzewa Wiggen
- 100 gram ślazu gumochłona
Sposób przygotowania:
1. Korę należy pokroić w 5-cio centrymetrowe paski.
2. Slaz podgrzać w kociołku do 60 stopni
3. Kiedy slaz zacznie się gotować dodać korę i zamieszać 3 razy zgodnie ze wskazówkami zegara
4. Przelać eliksir do szczelnych szklanych naczyń
5. Po ostudzeniu można pić :)
Eliksir Wiggenowy Jadalny
Zasady ostrożności: Jeśli nigdy nie posługiwałaś się blenderem lub się boisz, albo jeśli nigdy nie rozpuszczałaś czekolady w kąpieli wodnej poproś o to starszą osobę. Na pewno się ucieszy, że może Ci pomóc, a może to być świetna wspólna zabawa :) Pamiętaj, że gorące naczynia i ostre narzędzia mogą spowodować skaleczenia, które są bolesne i groźne :)
Składniki: ( na 2 porcje )
- 50 gram mlecznej czekolady
- 50 gram gorzkiej czekolady
- 1 banan
- szklanka mleka 2 %
- dwie łyżki lodów waniliowych lub śmietankowych ( w okresie letnim )
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce
2. Do blendera wlać szklankę mleka, dodać 1 banana
3. Zmiksować
4. Następnie dodać roztopioną czekoladę i lody
5. Znów zmiksować
6. Przelać do wysokich szklanej i rozkoszować się pysznym smakiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz