Powitanie ! :)

Witam na moim blogu, tutaj dowiesz się wszystkiego o Szkole Magii i Czarodziejstwa w Hogwarcie !, tutaj poznasz ciekawostki ze świata czarodziejów i sam poczujesz się jak prawdziwy Czarodziej !. Oprócz różnych wiadomości i ciekawostek, będziesz miał szansę wygrać różne gadżety i nagrody związane z Harrym Potterem jak i z Fantastycznymi Zwierzętami !. Rozgość się ! :)

Następny post:
Hedwiga

31.7.18

Mus Dyniowy

Cieszyli się tak, jakby już zdobyli Puchar Quidditcha; zabawa trwała przez cały dzień do późnej nocy.Fred i George Weasleyowie zniknęli na parę godzin i wrócili z kilkunastoma butlami kremowego piwa i dyniowego musu oraz kilkoma torbami słodyczy z Miodowego Królestwa.
Rowling J.K. (1999). Gryfoni przeciw Krukonom. W: Harry Potter i Więzień Azkabanu (s.278). Poznań: Media Rodzina 


Składniki
 300 g obranej dyni,
600 g śmietany kremówki,
1/2 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika,
szczypta imbiru,
szczypta soli,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
3 łyżeczki żelatyny,
kilka przepołowionych orzechów włoskich,
parę łyżek cukru do zrobienia karmelu.
Przygotowanie
1.Dynię obierz, usuń nasiona i części niejadalne. Pokrój ją na mniejsze kawałki, a następnie na 4-5 mm plastry.
2.Śmietanę kremówkę podziel na dwie równe części po 300 gram. Jedną z nich wstaw do lodówki. Drugą przelej do rondelka i dodaj do niego pokrojoną dynię.
3.Do śmietanki i dyni wsyp wszystkie przyprawy – cynamon, imbir, mieszankę do piernika, sól, a także ekstrakt oraz cukier puder. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.
4.W tym czasie przygotuj karmel. Na suchą patelnię wsyp parę łyżek cukru tak, aby pokryły cienką warstwą dno. Podgrzewaj cukier aż się roztopi, ale nie mieszaj go w trakcie podgrzewania. Gdy utworzy się karmel, nadziej każdą połówkę orzecha na patyczek do szaszłyka czy wykałaczkę i zanurz jego wierzch w karmelu. Pozostaw złocisty orzech do ostygnięcia na patyczku.
5.Żelatynę rozpuść w wodzie – powinno jej być tyle, aby lekko przykrywała proszek. Pozostaw rozpuszczoną żelatynę na 10 minut do napęcznienia.
6.Kiedy masa śmietankowo – dyniowa ostygnie, zblenduj ją na gładki krem. Dodaj do niego żelatynę i całość porządnie wymieszaj.
7.Śmietanę kremówkę, która się chłodzi, ubij na sztywno. Połowę z niej przełóż stopniowo (po łyżce) do masy dyniowej, delikatnie wmieszaj ją łyżką. Resztę pozostaw do dekoracji.
8.Przełóż mus do pucharków i pozostaw go na co najmniej godzinę w lodówce do stężenia. Po tym czasie, udekoruj go kleksem bitej śmietany, odrobiną cynamonu oraz orzechami w karmelu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

layout by oreuis