Powitanie ! :)

Witam na moim blogu, tutaj dowiesz się wszystkiego o Szkole Magii i Czarodziejstwa w Hogwarcie !, tutaj poznasz ciekawostki ze świata czarodziejów i sam poczujesz się jak prawdziwy Czarodziej !. Oprócz różnych wiadomości i ciekawostek, będziesz miał szansę wygrać różne gadżety i nagrody związane z Harrym Potterem jak i z Fantastycznymi Zwierzętami !. Rozgość się ! :)

Następny post:
Hedwiga

27.7.18

Cottage Pie

Jak można się domyślić, u Dursley'ów, nudnawych krewnych Harry'ego Pottera, raczej nie było co liczyć na kulinarne ekstrawagancje. W kuchni ciotki Petunii zapewne królowała tradycyjna angielska kuchnia. Co nie oznacza, że nie potrafiła przygotować wystawnego posiłku. Gdy dom wujostwa Harry'ego odwiedzają waśni goście, na jego przybycie szykowana jest pieczeń z polędwicy oraz imponujący deser z bitej śmietany ozdobionej kandyzowanymi fiołkami. Jednak młody czarodziej mógł liczyć tego wieczoru jedynie na chleb z kawałkiem sera. Koniec końców, nikt nie skosztował cukierniczego dzieła, bo przez czary domowego skrzata, zamiast na stole, wylądowało na podłodze kuchni.

Na szczęście, w Hogwarcie na brak przysmaków Harry nie miał co narzekać. Inauguracji roku szkolnego zawsze towarzyszyły wystawne uczty, ale i codzienne menu nie należało do ubogich. Na śniadania: owsianka, tosty , jajka na bekonie, sok pomarańczowy. Na obiady: zapiekanki i placki z wytrawnym nadzieniem, pieczenie, puree ziemniaczane. Z dużym prawdopodobieństwem, któregoś z wieczoru w jadłospisie mogła się pojawić zapiekanka pasterska - Shepherd's Pie. Tradycyjnie przygotowuje się ją z mielonej baraniny lub jagnięciny. Zamiast nich można też użyć chudej wołowiny - taką zapiekankę określa się zwykle mianem Cottage Pie.

Składniki
70 dag mielonej chudej wołowiny
1 duża cebula, posiekana
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
1/2 szklanki groszku
1/4 szklanki kukurydzy (opcjonalnie)
2-3 łyżki oleju
1 szklanka bulionu wołowego
1 łyżka sosu Worcestershire
1 kg ziemniaków
50 g masła
2 łyżki gęstej śmietany
Szczypta gałki muszkatołowej,
świeżo mielony, czarny pieprz,
sól
świeży tymianek
Przygotowanie
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj. Odcedź i odstaw do odparowania i przestudzenia. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu, mieszając, by cebulka się nie przypaliła. Gdy cebulka będzie zeszklona, dodaj wołowinę, oraz marchewkę i podsmażaj, aż mięso się zrumieni. Dodaj gorący bulion, przykryj patelnie i duś mięso ok. 20 minut. Zdejmij pokrywkę patelni, dodaj tymianek, sos Worcestershire, groszek i kukurydzę i smaż na małym ogniu 2-3 min., aż do odparowania płynu.
Dopraw mięso solą i pieprzem.
Przestudzone ziemniaki rozgnieć z masłem i śmietaną na puree, dopraw sola, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Przełóż zrumienione mięso do żaroodpornego naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułóż puree. Jeśli chcesz, wierzch zapiekanki posyp startym, żółtym serem o wyrazistym smaku.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj ok. 25 minut, aż wierzch zapiekanki się przyrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

layout by oreuis