Na szczęście, w Hogwarcie na brak przysmaków Harry nie miał co narzekać. Inauguracji roku szkolnego zawsze towarzyszyły wystawne uczty, ale i codzienne menu nie należało do ubogich. Na śniadania: owsianka, tosty , jajka na bekonie, sok pomarańczowy. Na obiady: zapiekanki i placki z wytrawnym nadzieniem, pieczenie, puree ziemniaczane. Z dużym prawdopodobieństwem, któregoś z wieczoru w jadłospisie mogła się pojawić zapiekanka pasterska - Shepherd's Pie. Tradycyjnie przygotowuje się ją z mielonej baraniny lub jagnięciny. Zamiast nich można też użyć chudej wołowiny - taką zapiekankę określa się zwykle mianem Cottage Pie.
Składniki70 dag mielonej chudej wołowiny
1 duża cebula, posiekana
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
1/2 szklanki groszku
1/4 szklanki kukurydzy (opcjonalnie)
2-3 łyżki oleju
1 szklanka bulionu wołowego
1 łyżka sosu Worcestershire
1 kg ziemniaków
50 g masła
2 łyżki gęstej śmietany
Szczypta gałki muszkatołowej,
świeżo mielony, czarny pieprz,
sól
świeży tymianek
PrzygotowanieZiemniaki umyj, obierz i ugotuj. Odcedź i odstaw do odparowania i przestudzenia. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu, mieszając, by cebulka się nie przypaliła. Gdy cebulka będzie zeszklona, dodaj wołowinę, oraz marchewkę i podsmażaj, aż mięso się zrumieni. Dodaj gorący bulion, przykryj patelnie i duś mięso ok. 20 minut. Zdejmij pokrywkę patelni, dodaj tymianek, sos Worcestershire, groszek i kukurydzę i smaż na małym ogniu 2-3 min., aż do odparowania płynu.
Dopraw mięso solą i pieprzem.
Przestudzone ziemniaki rozgnieć z masłem i śmietaną na puree, dopraw sola, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Przełóż zrumienione mięso do żaroodpornego naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułóż puree. Jeśli chcesz, wierzch zapiekanki posyp startym, żółtym serem o wyrazistym smaku.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj ok. 25 minut, aż wierzch zapiekanki się przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz