Gdyby ktoś właśnie teraz zapytał Was o ulubione ciasto, to jakie by to było? Kwaśny jabłecznik z kruchą bezą na wierzchu? A może słodki i wilgotny sernik na kruchym spodzie? Też nie? To może pleśniak z dżemem porzeczkowym albo miodownik przekładany wieloma warstwami karmelowego kremu?
Składnikina kruche ciasto:
-1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
-100 g masła
-1 jajko
-2 łyżki zimnej wody
-szczypta soli
-2 łyżki cukru pudru
na środek
150 g golden syrup
130 g bułki tartej (najlepiej domowej lub takiej grubszej np. panko)
1 cytryna
1 żółtko
Przygotowanie:
1.Wszystkie składniki kruchego ciasta zagnieć, a gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie, zawiń je w folię i włóż je do lodówki na około 40 minut.
2.Do niedużego garnka wlej syrop, z cytryny wyciśnij sok, a skórkę zetrzyj – dodaj do syropu. Mieszkaj podgrzewając, aż masa będzie ciepła.
3.Następnie dodaj bułkę tartą, ostudź przez chwilę i dodaj żółtko. Wymieszaj wszystko trzepaczką.
4.Kruche ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blaszkę z papierem do pieczenia. Na spód ciasta wysyp np. groch lub fasole (dla obciążenia) i podpiecz ciasto przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Jeśli nie masz grochu lub fasoli, to po prostu nakłuj spód ciasta widelcem.
5.Na podpieczone ciasto wylej słodką masę i włóż ciasto z powrotem do piekarnika. Piecz przez około 20 minut.
6.Gotowe ciasto podawaj z bitą śmietaną lub waniliowymi lodami. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz