Składniki na 24 babeczek
-100 g rodzynek
-100 g kandyzowanych ananasów
-100 g suszonych daktyli
-100 g suszonej żurawiny
-1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
-skórka starta z 1 cytryny
-sok wyciśnięty z 1 cytryny
-1 jabłko (starte lub pokrojone w drobną kostkę
-2 łyżki mielonych lub drobno posiekanych migdałów
około 100 ml rumu
-2 łyżki miodu
-50 ml soku pomarańczowego
-przyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki mielonych goździków, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
-kruche ciasto z tego przepisu (dodaj do ciasta 1 łyżeczkę cynamonu)
-opcjonalnie: 1 jajko do wysmarowania wierzchu ciasta
Dodatkowo-foremka do mufinów
Przygotowanie
1.Przygotuj kruche ciasto, włóż je do lodówki do schłodzenia. W tym czasie przygotuj farsz.
2.Do garnka włóż rodzynki, ananasy, daktyle, żurawinę, skórkę pomarańczową, skórkę z cytryny, sok z cytryny, pokrojone jabłko oraz migdały. Dodaj miód, przyprawy i zalej całość rumem i sokiem pomarańczowym. Gotuj na średnim ogniu, aż wszystkie soki odparują, masa stanie się gęsta, a owoce zmiękną.
3.Kruche podziel na dwie części – jedna większa druga mniejsza. Obie rozwałkuj. Z mniejszej wycinaj foremką gwiazdki, drugą również rozwałkuj tylko wycinaj kółka szklanką.
4.Formę do muffinów posmaruj masłem, a każdy otwór wyłóż okrągłym kawałkiem ciasta. Do środka włóż łyżkę lub dwie owocowej masy, a na wierzch połóż gwiazdę z ciasta.
5.Wierzch możesz posmarować roztrzepanym jajkiem.
6.Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
7Gotowe posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz