Powitanie ! :)

Witam na moim blogu, tutaj dowiesz się wszystkiego o Szkole Magii i Czarodziejstwa w Hogwarcie !, tutaj poznasz ciekawostki ze świata czarodziejów i sam poczujesz się jak prawdziwy Czarodziej !. Oprócz różnych wiadomości i ciekawostek, będziesz miał szansę wygrać różne gadżety i nagrody związane z Harrym Potterem jak i z Fantastycznymi Zwierzętami !. Rozgość się ! :)

Następny post:
Hedwiga

5.7.18

Przepis na czekoladowe rozdzki

W Miodowym Królestwie czekoladowe różdżki występowały w różnych kształtach, ważyły około 45 g i wykonane były z samej czekolady. Oprócz czekoladowych różdżek, można kupić również lukrecjowe różdżki – Harry kupił je podczas swojej pierwszej podróży do Hogwartu.W dzisiejszym poście poznacie receptę na czekoladowe różdźki.
Składniki

-kilkanaście słonych paluszków
-2 tabliczki czekolady
-opcjonalnie: kawałek masy cukrowej

Przygotowanie


1.Przygotuj sobie deskę lub całkiem płaski talerz. Połóż na niego kawałek papieru do pieczenia. Paluszki połóż na pergaminie w dowolnej kombinacji np. 3 paluszki u góry, 2 na dole.

2.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – do garnka nalej trochę wody, na nią połóż miskę (metalową, ceramiczną lub inną, która nie pęknie pod wpływem temperatury). Podgrzewaj wodę na średnim ogniu, a do miski włóż czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Gdy miska będzie się nagrzewała, czekolada zacznie się rozpuszczać.

3.Gdy będzie już całkiem roztopiona, przełóż połowę  do torebki foliowej (drugą połowę zostaw w misce).

4.Zanim zaczniesz „sklejać” paluszki, poczekaj aż czekolada się trochę ostudzi, nie może być bardzo gorąca, bo po prostu zacznie się rozlewać na boki.

5.Utnij rożek worka, tworząc niewielki otwór, a następnie wyciskaj przez niego czekoladę sklejając paluszki ze sobą. Rób to powoli i dokładnie, tworząc po drodze takie esy-floresy, dzięki temu po wystygnięciu, czekolada, a raczej różdżka będzie wyglądała jak prawdziwa, z drewna.

6.Gdy już połączysz wszystkie paluszki, to pozostaw je tak, aby czekolada zastygła trochę, jeśli zaczniesz je podnosić czy przesuwać zbyt szybko, to paluszki mogą się rozłączyć.

7.Gdy paluszki zastygną trochę, przełóż je do lodówki (tak na desce, nie podnosząc ich z papieru). Po około 20 minutach czekolada powinna być mocno zastygnięta. Wtedy wyciągnij paluszki (cały czas na desce), podgrzej drugą część czekolady, obróć różdżki i oblej je czekoladą z drugiej strony w ten sam sposób.

8.Ponownie schowaj je do lodówki.

9.
By stworzyć różdżkę Rona Weasleya, możesz z masy cukrowej zrobić „taśmę”, którą Ron skleił swoją złamaną różdżkę. Wystarczy niewielki fragment masy cukrowej, który uformujesz w pasek i owiniesz nim gotową różdżkę w połowie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

layout by oreuis